Få ihop vardagen när barnen börjar på förskola
Få saker är lika spännande som när det är dags för barnen att börja i förskola – det är trots allt ett av de första äventyren vi alla gör. Här gäller det dock att vi som är föräldrar förbereder oss på bästa möjliga sätt. Även om förskoleåldern är rolig innebär det också en vardag som är mer hektisk än vanligt. Som tur är har vi samlat våra tips och tricks på hur vardagen blir lite mer balanserad för hela familjen!
Vilken ålder är bäst för att börja på förskola?
Barn i Sverige kan börja på förskola så fort de har firat sin första födelsedag. Till skillnad från grundskolan är det frivilligt. Det innebär också att det är upp till föräldern själv att avgöra när de tycker att det är dags för sina barn att börja i förskola.
Det är ett beslut som ser olika ut för alla föräldrar. Vissa kanske märker av att barnets utveckling hade mått bra av att socialiseras samtidigt som de behöver komma tillbaka till jobbet. Andra kanske väljer att avvakta och istället ta ut föräldradagar.
Varken det ena eller det andra är fel och forskare är inte heller överens om att en viss ålder gynnar barnet mer än en annan. För det allra mesta är det individuellt och barn har rätt att vänta med förskola. Bra att veta kan vara att 80% av barn i Sverige börjar på förskola mellan 1-3 års ålder.
Hur ska vi som föräldrar förbereda oss?
När du och din familj väl har kommit överens om att det är dags för barnet att börja på förskola kan det vara bra att se till att ni är så pass förberedda som det bara går. Ni kommer såklart inte att kunna undvika det oundvikliga – ibland uppstår hinder som vi inte kan göra något åt. Det finns däremot ett par enkla tips som kan underlätta övergången till förskola!
1. Skapa en veckoplanering som gäller hela familjen
Det är få verktyg som hjälper oss hantera en hektisk vardag så pass väl som en tydlig veckoplanering. Ni kan börja med att sätta er ner som familj och planera veckan tillsammans. Använd en kalender där ni kan skriva ner aktiviteter, händelser och allt möjligt. Ju mer detaljerad planeringen är, desto lättare blir det att hålla koll. Skriv upp tider som barnet ska vara på förskola varje dag.
Här kan det också vara bra att markera alla kalenderårets höjdpunkter, som exempelvis födelsedagar eller högtider. Det är däremot viktigt att ha i åtanke att saker inte alltid går som planerat – lämna utrymme för eventuella förändringar!
2. Prioritera familjetid efter förskola och jobb
När förskola väl har dragit igång och man ska försöka balansera allt mellan himmel och jord, är det lätt att glömma bort vikten av att spendera tid tillsammans som familj. När vi prioriterar familjetid, oavsett hur omöjligt det låter i stunden, kan vi skapa ovärderliga minnen. Tvätten i torktumlaren kan vänta i en halvtimme!
Ett tips är att se till att familjetid står med på schemat. Avsätt tid för familjeaktiviteter, vare sig det handlar om en filmkväll eller en utflykt. På så sätt får ni verkligen möjlighet att spendera kvalitetstid – och det kommer i sin tur minska stressen över allt annat som behöver göras.
3. Dela ansvaret med din partner
Att skapa en balans i vardagen är en gemensam insats. Ni är trots allt småbarnsföräldrar – livet har förändrats radikalt. För att ni ska få livspusslet att gå ihop är det därför viktigt att ni kommunicerar med varandra. Fundera på hur ni kan dela upp ansvaret för att skapa en smidig och balanserad vardag. Lyssna på varandra och samarbeta.
Börja med att sätta er ner och diskutera era nuvarande ansvarsområden. Vilka uppgifter faller naturligt för var och en av er? Kanske har din partner en mer flexibel arbetstid, medan du har specifika åtaganden som gör det svårt att hämta på förskolan. Här handlar det om att komplettera varandra snarare än att konkurrera om vem som gör mest!
4. Anlita en professionell barnvakt
Ännu en fantastisk lösning för att få livspusslet att gå ihop är att anlita en professionell barnvakt. Det är allt vanligare för barnfamiljer i hela Sverige att vända sig till barnpassning, först och främst för att man behöver få livspusslet att gå ihop. Särskilt när ens barn ska börja på förskola – då är det extra bra med en barnvakt som hela familjen litar på.
När barnen är på förskola hade det varit utmärkt om föräldrar fick en välförtjänt paus, men då är det oftast jobbet som drar ens uppmärksamhet. Med en pålitlig barnvakt får du som förälder en chans att pusta ut och ladda om batterierna. Oavsett om du är i behov av lite egentid och vill få tid över till träning eller om du vill lägga extra krut på ditt jobb, kan en barnvakt vara värdefull – samtidigt som du kan lita på att ditt barn är i trygga händer.
→ Anlita trygg barnpassning genom Barnvakt.se!
Barnvakter som hämtar barnen på förskolan
När ni anlitar professionell barnpassning finns det flera upplägg att välja mellan, men det är särskilt populärt med en nanny som kan sköta hämtning och lämning av ditt barn på förskola. Då ser din barnvakt till att barnet kommer till förskolan såväl som hem efteråt. En barnvakt blir också en pålitlig rutin för ditt barn efter förskolan.
Det är en simpel lösning som gör all skillnad och är särskilt uppskattad bland familjer. Du som förälder får tid att avsluta dina arbetsuppgifter i lugn och ro medan barnvakten ser till att barnet mår bra. De kan dessutom stanna kvar och se till att barnet får något lätt mellanmål och du slipper stressen kring att skynda hem för att laga kvällsmat.