Föräldraskap med din partner: 7 sätt för att stärka relationen

Det här med att bli förälder är nog den mest livsomväldande upplevelsen som vi kan gå igenom. En liten människa som kommer in i våra liv och kräver kärlek, omsorg och tid – mycket tid – så hur hinner vi egentligen hitta tid till varandra?
Nyblivna föräldrars första tid med bebis
Som förälder kan man förvänta sig en viss utmattning under det första året med bebis. Det ligger ett litet liv i spjälsängen och du lägger all din tid, energi, kropp och själ på att se till att de mår bra… men som med allt annat finns det såklart bra nyheter – det blir lättare med tiden.
När du väl har anpassat dig, och saker och ting äntligen sätter sig i en rutin, kommer både du och din partner bli mer bekväma i era föräldraroller. Men hur är det egentligen med era roller som partners?
Det kan vara lätt att svepas med i all intensitet som medföljer föräldraskapet, så pass mycket att man glömmer bort att vara ett par. Men vi ska dela en hemlighet med dig: när du och din partner är glada, kommer ert barn att få det bästa av er båda. Även om det nya lilla livet ska komma på första plats, innebär det inte att ni behöver åsidosätta er relation helt och hållet.
Därför vill vi dela med oss av våra tips på hur du och din partner ska förnya er relation efter att ha fött barn:

1. Kommunikation är tokviktigt
Att hantera plötsligt förhöjda stressnivåer (som när man får ett barn, till exempel!) kan öka risken för konflikt och intensifiera känslorna i förhållandet. Samtidigt blir er vardag snabbt fylld med praktiska uppgifter som matning, blöjbyten och försök till sovstunder. Det är lätt hänt att kommunikationen mellan er börjar handla om barnet helt och hållet – att ni glömmer att prata om hur ni mår eller vad ni behöver.
Prata med din partner och vad ni behöver av varandra, både fysiskt och känslomässigt. Prata om hur ni vill spendera den ensamtid som ni får. Låt din partner känna sig hörd och respekterad. Om ni klarar av att ha sådana konversationer, som kanske emellanåt är lite obekväma, har ni redan kommit närmare än vad ni var innan barnet klev in i bilden.
2. Prioritera och planera er tid tillsammans
Mitt i allt kaos och den nya vardagen kan det kännas som om ni aldrig riktigt har tid för varandra längre. Innan man fick ett barn kunde det vara lätt att vara spontan och överraska i förhållandet, men när man väl har fått barn ser det annorlunda ut. Ens relation kräver ett större medvetande.
Många par upplever att de ”går om varandra” och försvinner lite i bebisbubblan. Därför är det viktigt att försöka hitta små stunder för att bara vara tillsammans som ett par, utan att allt handlar om bebisen. Det behöver inte vara stora romantiska filmgester – ibland räcker det med en kopp kaffe tillsammans när barnet sover eller en kort promenad där ni kan prata om annat än blöjor och nappflaskor.
Idag väljer allt fler föräldrar att införa dejtkvällar genom att anlita en nanny. Då kan man lugnt lita på att bebisen mår bra därhemma medan man kanske går ut och äter på restaurang. På så sätt får de någon kväll här och där som de kan ägna till att stärka sin relation.

3. Ha tålamod och ge varandra utrymme
Ett första år som förälder är intensivt. Det är lätt att hamna i situationer där tålamodet tryter, och du lär göra det minst en gång… i veckan. Sömnbrist och stress kan göra att små irritationsmoment känns större än de är, och det är viktigt att ni påminner er själva om att ni båda går igenom en omställning.
Försök att ha tålamod med varandra, att ibland låta små irritationsmoment bara passera. Det kan vara en nyckel till att undvika onödiga konflikter. Ge också varandra utrymme för egentid och ta inte illa vid om din partner skulle begära det. Att få möjlighet att ladda batterierna, vare sig det är genom en kort promenad, att läsa en bok eller att träffa vänner, kan göra att ni återvänder till varandra med ny energi och uppskattning.
4. Var ett föräldrateam
Som föräldrar ställs ni inför flera nya utmaningar, och ibland kan det kännas överväldigande – särskilt när man försvinner i bebisbubblan och det känns som om man hanterar det på egen hand. Att se er själva som ett team, där ni tillsammans tar er an allt som kan tänkas dyka upp, kan stärka er relation. Ni spelar trots allt för samma lag och vill båda samma sak, nämligen att ert barn mår bra.
Genom att stötta varandra och dela på ansvar minskar också risken för att en partner skulle känna sig ensam eller överbelastad. Ni kommer dessutom att bygga en ännu starkare relation till varandra, både som föräldrar och partners.

5. Sätt realistiska förväntningar
Innan barnet kliver in i bilden, är det lätt att ha höga förväntningar på hur ens familjeliv ska se ut. Verkligheten är ofta mer kaotisk än vi föreställer oss. Smutsiga kläder, sena nätter och halvdana måltider blir plötsligt en del av vardagen. Därför behöver ni sätta realistiska förväntningar på både er själva och varandra.
Det går inte att ställa orimliga krav på att alltid ha koll på allt. Alla föräldrar har stunder när de känner sig osäkra eller trötta. Som partners är det särskilt viktigt att ni stöttar varandra i de stunderna, och att ni tacklar en dag i taget.
Nyblivna föräldrar förtjänar också avlastning
Det första året med en bebis kan kännas prövande för många par – och det är inget konstigt. Ni är inte ensamma om att ha dagar där det känns omöjligt för att få tiden att gå ihop. Men genom att kommunicera med varandra, blir dagarna iallafall lite lättare.
Om ni dessutom vill ha lite extra avlastning och tid för er själva, kan barnpassning vara ett utmärkt alternativ. Med en trygg barnvakt kan ni pusta ut och ladda om batterierna tillsammans. Det är dags att gå på en efterlängtad dejtkväll – ni förtjänar det.