Så kan ni förbereda er under graviditeten – 7 klockrena tips
Er resa till ett plus på stickan kan ha varit kort eller lång, men nu är det på gång. Som par kan det vara svårt att veta hur ni ska förbereda er tillsammans på bästa sätt. Som tur är har vi samlat våra bästa tips på alla förberedelser ni kan tänkas behöva.
Lär er om graviditeten tillsammans
Många blivande föräldrar väljer att läsa böcker om graviditet och föräldrarskap, vilket är ett utmärkt sätt att förbereda sig på. Ni lär hitta en mängd olika böcker där ute som ger insikter och praktiska råd inför er första tid med bebis, men det roligaste av allt är om ni kan göra det till en gemensam aktivitet. Försök att hitta guldkornen som ni båda tycker är intressanta och relevanta!
Att läsa tillsammans kan bli en mysig rutin där ni sätter er ner i soffan någon helg med en kopp te och diskuterar vad ni har läst. Det är ett sätt att stämma av med varandra och se till att ni båda har samma kunskap, vilket i sin tur blir en trygghet när det väl är dags inför förlossningen.
Delta i föräldrautbildningar
Många barnmorskemottagningar i Sverige bjuder in blivande föräldrar till utbildningar och kurser. Detta brukar ske när er graviditet befinner sig runt vecka 20, och vi rekommenderar varmt att ni deltar. Kurserna är inte bara informativa och förberedande, utan också en möjlighet att träffa andra blivande föräldrar!
Kursernas innehåll lär variera beroende på var du bor, men grundstensinnehållet berör allt från födandet och bäckenbotten till amning och den första tiden med bebis. Det kan vara särskilt värdefullt för föräldrar som är särskilt oroliga för något med tanke på att det finns möjlighet att ställa frågor till utbildade barnmorskor.
Planera er föräldraledighet
Föräldraledighet kan vara en ny och främmande aspekt, men det är alltid bra om ni har hunnit komma på en plan redan innan det är dags. Diskutera hur ni planerar att dela på ledigheten. Under er bebis första 15 månader, kan du och din partner exempelvis ta ut upp till 60 dagars föräldraledighet tillsammans.
Här är det också en bra idé att börja spara pengar i förväg för att ge er själva en mjuk landning under föräldraledigheten. Man vet inte riktigt hur många blöjor som går åt förrän man har soptunnan full. Försök därför att diskutera er ekonomiska situation och skapa en budget som passar er.
Förbered ert hem
Att förbereda därhemma inför barnets ankomst kan vara en rolig aktivitet för dig och din partner. Försök att göra en lista över allt ni kan tänkas behöva – såsom en spjälsäng, kläder, blöjor och allt annat som lär underlätta livet med en nyfödd. Vi har till och med samlat en gedigen lista här.
Genom att göra detta till ett gemensamt projekt där du och din partner kan handla och inreda tillsammans, känner ni er båda delaktiga. Att faktiskt handla till er bebis gör det hela dessutom mycket verkligare – ni kommer inte ångra att ni delar de stunderna tillsammans.
Skriv ett förlossningsbrev
Vissa föräldrar har särskilda önskemål kring hur förlossningen ska gå till. Om detta gäller din familj, sätt er då och sammanfatta era önskemål i ett så kallat förlossningsbrev. Diskutera era tankar kring smärtlindring eller passa på att förmedla alla orosmoln till barnmorskan.
Här är det däremot viktigt att ha med sig att saker kanske inte alltid går som planerat. Ibland går vissa förlossningar så pass fort att vårdpersonalen inte får tid till att läsa ditt brev ordentligt. Då kan du alltid prata med din barnmorska i efterhand, för att ni ska kunna diskutera om förlossningen blev som du hade tänkt eller inte.
Kom ihåg era behov i relationen
Om ni inte redan har märkt det, så innebär graviditeten en mängd olika känslor. Det är viktigt att försöka stötta upp varandra genom dessa samtidigt som ni ser efter er relation. Ta er tid att njuta av varandras sällskap, gå på dejter och ha roligt tillsammans. Ju mer tid ni spenderar nu, innan bebisen kommer, desto starkare lär ni vara när det är dags.
Ni kan också börja diskutera hur ni vill stötta varandra efter födseln. Man kan alltid göra små saker för att hålla gnistan i liv, även om det inte är storslagna gester. Det kan också vara värt att diskutera barnpassning. Kanske hade ni mått bra av att anlita en trygg barnvakt någon gång varannan vecka för att skapa mer tid till varandra?
Läs mer om våra trygga barnvakter!
Ta hand om varandra
Att förbereda sig för att bli förälder är inte helt lätt. Man kan aldrig förbereda sig tillräckligt, oavsett hur många böcker man läser eller kurser man går på. Föräldraskap ser olika ut för alla familjer, men det viktigaste av allt är att man har stöd.
Försök därför att vara uppmärksamma på vad ni behöver från varandra. Var beredda på att ge en hjälpande hand där det behövs – och att saker inte alltid kommer att gå som planerat. Så ta ett djupt andetag, njut av stunden, och kom ihåg att det viktigaste av allt är att ni har varandra.