Den första tiden med bebis – 9 sätt att förbereda sig

första tiden med bebis

Att invänta sitt allra första barn är som att kliva in i en ny värld. Föräldrainstinkterna slår på direkt och man funderar på vad man behöver. Hur många sparkdräkter är egentligen rimligt och vad får man inte glömma innan det är dags? Vi har samlat 7 saker som underlättar övergången för hela familjen.

Vad kan nyblivna föräldrar förvänta sig?

Den första tiden med en nyfödd är som att hoppa in i en berg- och dalbana av känslor, upplevelser och nya rutiner. Det ser såklart olika ut för alla föräldrar, men du kan förvänta dig oändliga stunder av beundran för din lilla bebis… såväl som sömnlösa nätter. Även den mest hängivna kaffe-älskaren lär vara lite extra trött någon dag.

Med alla nya ansvarsområden kan många föräldrar uppleva en känsla av osäkerhet, särskilt när det är deras första barn. Du har ju trots allt en liten människa som är helt beroende av dig för allt mellan himmel och jord – det får lov att vara läskigt. Det allra viktigaste är att du kommer ihåg att det är helt okej att fråga om hjälp eller råd.

Många föräldrar kan dessutom känna sig osäkra på vad som egentligen behövs innan barnet kommer. Det är svårt att förbereda sig på allt, men vi har samlat våra bästa tips på vad du som nybliven förälder kan tänka på lite extra: 

tiden med bebis

1. Investera i en bekväm spjälsäng

Det allra första steget är att investera i en bekväm spjälsäng. En spjälsäng som är lätt att använda och enkelt går att justera kan göra all skillnad när det gäller barnets sömn. Tänk på att en säng med justerbar höjd också gör det lättare för dig att lyfta upp och lägga ner det lilla knytet. 

2. Skaffa en bra bärsele eller bärsjal

En bra bärsjal eller sele är ännu en investering du inte lär ångra. Du kan ha händerna fria samtidigt som barnet är tryggt i din närhet. Dessutom älskar de allra flesta spädbarnen att bli burna – din kroppsvärme kan vara lugnande. När du bär ditt barn kan du också få lite mer rörelse i vardagen, vilket alltid är viktigt.

3. Turas om med nattskiftena

Om ni är två vuxna i hushållet är det alltid en bra idé att skapa ett litet natteam! Ni kan turas om att ta nattskiften. Bestäm vilka nätter var och en har ansvaret för när det gäller blöjbyten och liknande. Genom att ha en plan för nattskift i förväg kan ni lita på att i alla fall en förälder får lite mer sömn.

4. Gör ett bebiskit

Ett bebiskit kan vara räddaren i nöden. Se till att ha en väska redo med alla nödvändigheter någonstans i hemmet. Packa allt från blöjor och våtservetter till en extra sparkdräkt. Det är alltid skönt att ha saker och ting i ordning innan man exempelvis ska iväg på utflykt. Då slipper du jaga runt i hela huset!

första tid med bebis flaskor

5. Skaffa en bra pump och flaskor

Oavsett om du ska amma eller mata med flaska, så rekommenderar vi att du investerar i en riktigt bra bröstpump och flaskor. Välj en pump som passar dina behov och se till att flaskorna har en mjuk nippel. Att ha en flaskvärmare kan också vara praktiskt om du vill ha en snabb lösning för att värma upp mjölken.

6. Köp en babyvakt

Babymonitorer är verkligen livräddare för föräldrar, särskilt under natten eller när bebisen ska vila middag. Genom att använda en babyvakt kan du höra när ditt spädbarn behöver dig, oavsett var du befinner dig i hemmet. Det kan vara bra att välja en babyvakt med räckvidd och batteritid som passar din hemsituation. 

7. Överdriv inte klädshoppingen

Det är lätt att ryckas med när det kommer till att köpa de mest bedårande barnkläderna i de små storlekarna. Det är ännu lättare att glömma att bebisar faktiskt växer i en rasande fart och storlekar byts ut fort. Som en tumregel kan det vara bra att ha följande klädesplagg hemma:

  • 4-8 bodies
  • 4-8 mjuka byxor
  • 5 par strumpor
  • 4 pyjamasar
  • 2 koftor
  • 3-4 sparkdräkter

8. Förbered er mentalt

Innan bebisen kommer kan det vara bra att förbereda sig mentalt inför den nya föräldrarollen. Genom att prata med andra föräldrar och förbereda dig genom att läsa böcker eller liknande, kan du minska risken för eventuella överraskningar. Ännu en del av att förbereda sig handlar om att omfamna osäkerheterna – ingen kommer att ha alla svar direkt och det är helt okej.

9. Se till att skapa en plan för egentid

Som förälder blir det ofta ens egna behov som åsidosätts, men att ta hand om sig själv är lika viktigt som att ta hand om en nyfödd. Se till att du och din partner skapar en plan för egentid, oavsett om det handlar om en kort promenad eller någon halvtimme för att läsa en bok under eftermiddagen.

nyblivna föräldrar och bebis

Hur får man egentid som förälder till nyfödd?

Som nybliven förälder kan det kännas omöjligt att få tid för sig själv. Det lilla knytet kräver konstant uppmärksamhet och vissa dagar kan det kännas som om man knappt får tillfälle att ta en välbehövlig dusch. Här kommer barnpassning in i bilden.

Genom att anlita en trygg barnvakt kan du äntligen få den där ovärderliga egentiden. Det blir en investering i ditt välmående samtidigt som du får chans att ladda om batterierna och ge ditt barn ännu mer kärlek på nytt. Kom ihåg att du inte bara är en förälder, utan du är också en egen person. Att skapa en balans mellan föräldraskap och sin egen identitet kan göra all skillnad! 

Hitta familjens trygga barnvakt och ta en välförtjänt paus!