Planera julafton med en nyfödd – 10 tips för nyblivna föräldrar

julafton med nyfödd

Att fira julafton med en nyfödd är magiskt… men också överväldigande. För nyblivna föräldrar kan det bli en utmaning att balansera julstöket med det lilla livet. Vi delar med oss av 10 ovärderliga överlevnadstips!

Hur ska jag planera julen som ny förälder?

Juletid handlar om att hitta lugnet i kaoset. Det är ofta en tid som vi ser fram emot under större delen av året. Många av oss sätter säkert igång julspellistan på högsta volym redan den första november, och det är inte konstigt. Julen är ju en tid för att reflektera över det gångna året, spendera tid med nära och kära… och kanske få lite tid för oss själva. Eller åtminstone borde det vara så.

Oavsett om detta är ditt första barn eller om du har erfarenhet sedan tidigare, kan det vara bra att förbereda sig på en annorlunda julafton när man har en nyfödd. Du har säkert en mängd traditioner som du ser fram emot och förväntningar på hur det ska bli. Hur får man egentligen till den högtiden man är van vid när man har en liten som redan har rubbat det vanliga schemat?

Här är våra tio tips för att överleva och trivas med bebisen under årets julsäsong:

julafton med bebisen

1. Oroa dig inte över småsakerna

För att du ska kunna förbereda dig på bästa sätt gäller det att vara ärlig först och främst – ingenting går någonsin helt som det ska när det finns en nyfödd bebis i huset. Särskilt vid en högtid som julafton, när man ska navigera det nya föräldrarskapet och samtidigt ta hänsyn till andra, som exempelvis släktingar.

Försök att sänka dina förväntningar i år och lägg inte onödig press på dig själv. Bebisar känner lätt obehag hos andra, vilket innebär att de märker din stress. Om någonting går fel, låt det gå fel. Det är inte hela världen (vi lovar)!

2. Du får vara lite mer självisk i år

Det är helt okej att sätta dig och din bebis som första prio. Ditt namn hamnar inte på tomtens stygglista för det. Med andra ord – var självisk när du behöver vara det. Ni bestämmer själva vilket julfirande som passar er bäst.

Skulle det vara så att ni känner för att bjuda hem släktingar och vänner, gör det. Detsamma gäller om ni vill ha en lågmäld jul hemma och mysa i det nyblivna föräldrarskapet lite längre. Då går det lika bra att ringa runt från soffan i vardagsrummet och önska alla en god jul!

3. Var realistisk i planeringen

Även om du bestämmer dig för att bjuda hem folk, kom ihåg att det kan vara lite ambitiöst att laga en 3-rätters middag. Utsätt dig inte för någon onödig stress. Istället för att försöka ta itu med all matlagning själv i år, be om hjälp. Det kan handla om att turas om med matlagningen med din partner eller att hålla i ett knytkalas och låta alla besökare bidra med en maträtt.

nybliven mamma planerar julen

5. Prioritera er tysta tid tillsammans

Om du och din nya lilla familj åker hemifrån i jul, lär bebisen att uppleva många saker för första gången. Olika dofter, nya röster och massor av mys. Även om det är en givande tid i deras lilla liv, kom ihåg att det också kan vara ansträngande för dem. Det är viktigt att hålla utkik efter signaler på att din bebis behöver en paus. Hitta ett lugnt rum där ni två kan dra er tillbaka då och då för att mysa en stund.

7. Kom ihåg att inte alla vet vad ”tyst” är

Några av oss känner säkert igen oss i att våra släktingar inte direkt lär vinna tystnadspriser inom den närmaste tiden – särskilt under julen. Det handlar ju trots allt om festliga firanden, vilket gör det till en mindre idealisk situation för att få bebisen att somna. Även om det kan vara frestande att be alla använda inomhusröster är det inte en helt realistisk lösning. I dessa stunder kan det vara bra att ha en vaggvisa till hands för att natta knytet när det är dags att vila middag. 

Genom att göra detta till ett gemensamt projekt där du och din partner kan handla och inreda tillsammans, känner ni er båda delaktiga. Att faktiskt handla till er bebis gör det hela dessutom mycket verkligare – ni kommer inte ångra att ni delar de stunderna tillsammans.

alkoholfri glögg på julafton

8. Utnyttja lite ledighet…

Det är sällan du lär vara så pass omringad av släktingar och vänner som under julhögtiderna. Var inte rädd för att ge dig den där välbehövliga mammaledigheten du behöver, om så bara några minuter. Lämna över din lilla till en tillförlitlig vuxen och ägna din tid åt att göra saker du annars inte hade haft tid att göra. Vare sig det är en kort promenad eller att få dricka en stor kopp glögg.

9. … och skäm bort dig själv

Du har resten av livet att låta julafton handla om att skämma bort barnen, men passa på att skämma bort dig själv i år. Du har precis fött barn och sover (förmodligen) sisådär. Det är en perfekt ursäkt att slänga upp fötterna på kaffebordet och låta släktingarna dela på bebisbördan idag. Ännu en bra idé är att köpa julklappar till dig själv! 

10. Njut av de små stunderna

Ibland kan det vara lätt att glömma det viktigaste av allt mitt i julstöket – att njuta i stunden. Försök att komma ihåg att det bara är julafton. Det ska vara en glädjerik dag. När du känner att allt blir lite överväldigande, tänk på den underbara lilla presenten du fått i år. Titta ner på det där lilla huvudet och ta tag i de små fingrarna – du har allt som betyder något precis där!

bebisens första jul

Trygg barnpassning för nyblivna föräldrar

Julen är magisk, men den kan också bli överväldigande för nyblivna föräldrar. Då kan lite avlastning göra all skillnad. Vi erbjuder erfarna och certifierade barnvakter som kan stötta er på olika sätt i vinter, vare sig det gäller barnpassning under en helg eller någon som håller ett extra öga på dem vid nyårsfirandet. På så sätt får ni mer tid att njuta av det som verkligen betyder något under julen – att skapa fina minnen tillsammans.

Läs mer om våra trygga barnvakter!