5 fördelar med att läsa för ditt barn – Så kommer ni igång
Att läsa må vara en gammalmodig aktivitet, men att läsa för ditt barn är bland det mest värdefulla du kan göra som förälder. I en tid då skärmar lätt stjäl uppmärksamhet är högläsning en perfekt ursäkt att krypa ner under en filt på soffan och upptäcka nya världar – nämligen i böcker.
Att läsa för yngre barn
Även om vi alla säkert vet med oss att vi någon gång har försvunnit i en bok (och hur bra det känns), finns det verkliga fördelar med att läsa för barn. Forskning visar att det bland annat förbättrar barnets språkförmåga och kan gynna deras ordförråd såväl som deras grammatik. Det spelar ingen roll om ni plöjer igenom några av klassikerna eller skrattar gott åt en ny barnbok – att läsa har alltid sina fördelar!
I denna artikel ska vi titta närmare på fördelarna med att läsa för barn och ge er tips på hur ni kommer igång. Det är aldrig för sent att upptäcka glädjen i att läsa en riktigt bra bok tillsammans. Kanske gör ni det till och med till en del av er veckorutin.
Varför är det bra att läsa för ditt barn?
Det stämmer att böcker är magiska. Bakom varje kapitel finns det visdom, äventyr och fantasi som sipprar in i barnens hjärnor och formar deras utveckling på otroliga sätt. Det finns flera fördelar med högläsning bortsett från det faktum att det är mysigt. Bäst av allt är att man inte behöver vara någon professionell inläsare för att dra nytta av fördelarna!
1. Det utvecklar språket för barnet
Vi har redan berättat att språkförmågan hos barn påverkas positivt av att läsa, men låt oss titta lite närmare på det. Du kan tänka på barnets hjärna som en liten svamp. Varje gång du läser för dem suger de upp nya ord, meningar och uttryck. Detta händer även när de är så små att de kanske endast kan säga “mamma” och “pappa”.
Genom att höra en mängd olika ord och meningar får barnen en bättre förståelse för hur vårt språk fungerar, vilket i slutändan hjälper dem att bli bättre på att tala, skriva och läsa längre fram i livet!
2. Barnen får utveckla sin empati
När vi läser böcker stöter vi på alla möjliga sorters karaktärer – protagonister och antagonister. Vissa är elaka eller rädda, andra är snälla eller modiga. När ditt barn får följa berättelser om andra, även låtsas-människor, kan de försöka sätta sig in i hur andra tänker och känner. Detta utvecklar i sin tur barnets empatiska förmåga – och när vi förstår hur andra människor känner, kan vi lättare hantera våra egna känslor.
Tänk på alla de gånger som en bok förklarar varför en karaktär är ledsen, glad eller till och med arg. Det ger barnet viktiga verktyg som kan hjälpa dem att navigera sina egna relationer i framtiden.
3. Det hjälper dem koncentrera
Det kan kännas nästintill omöjligt att fånga barns uppmärksamhet i mer än några minuter, men böcker kan göra underverk. Att regelbundet läsa för barn hjälper dem att lära sig sitta stilla och fokusera. Detta är särskilt hjälpsamt både hemma och i skolan, där tålamod och fokus är väldigt viktigt.
Genom att lyssna på längre böcker eller följa med i kapitelböcker, kan du hjälpa ditt barn att hålla intresset uppe under längre perioder. Bäst av allt är att de är så pass glada för läsningen att de knappt märker av det!
4. Det ger dig en chans att knyta an till ditt barn
Att hålla i lässtunder kommer som sagt med fler fördelar än språk och koncentration. Det är också en möjlighet för dig att knyta an till barnet. När du tar dig tid att sätta dig ner och läsa för ditt barn, visar du dem att du värdesätter den tiden. Om ni dessutom gör det till en rutin därhemma blir det en trygghet för dem.
Många barn ser fram emot att läsa eftersom det blir ett sätt för dem att mysa och slappna av med sina föräldrar. Oavsett om ni kryper upp på soffan med en filt eller har skapat en myshörna därhemma, blir det en stabil trygghet.
Hur kommer man igång med att läsa för barn?
Nu när du är övertygad om alla fördelar är det dags att fundera på vilken ände man ska börja i. Vi har samlat några enkla och praktiska tips för att komma igång med högläsning på ett sätt som både du och ditt barn kommer att uppskatta:
1. Börja med böcker som är enkla och korta
Om ditt barn är yngre eller ännu inte har vant sig vid läsning kan det vara bra att börja med korta berättelser. Här kan det vara särskilt bra att spana efter böcker som har färgglada bilder, stor text och kortare meningar. Ni kan successivt övergå till längre berättelser och komplexa handlingar allt eftersom barnet blir äldre.
2. Låt barnet vara med och välja böcker
Det kan vara trevligt att låta ditt barn vara med och välja böckerna som ni ska läsa. På så sätt känner de sig delaktiga från start till slut, vilket kan göra dem mer engagerade. Om ditt barn är inne i en fas som består av dinosaurier eller prinsessor, försök att leta upp böcker som handlar om just det!
3. Gör högläsningen till en rutin
Barn älskar rutiner! Högläsning är sällan ett undantag. Försök att skapa en regelbunden läsrutin där ni alltid läser vid samma tidpunkt varje dag. Ett hett tips är att spara läsningen tills strax innan läggdags, eftersom det hjälper barnet varva ner och lugna sig inför natten. Det kan också vara en mysig eftermiddagsaktivitet. Ni väljer själva!
4. Gör läsningen till något roligt
Det behöver inte vara tråkigt eller enformigt att läsa för ditt barn! Använd olika röster för olika karaktärer, ändra ditt tonfall och låt barnet vara delaktig genom att gissa vad som kommer hända härnäst. Du kan exempelvis fråga ditt barn “Vad tror du kommer hända nu?”. Genom att göra läsningen interaktiv stimulerar du deras fantasi!
Vad gör jag när mitt barn inte är på humör?
Vi som föräldrar har alla varit i den sitsen. Man plockar upp den där fantastiska boken man har valt ut, och helt plötsligt springer barnet åt andra hållet. De kanske hellre vill bygga med Llego, leka med dockor eller springa utomhus. Vad gör man när barnet inte är pepp på läsning?
Försök med att hålla kortare lässtunder
Om ditt barn inte är intresserad av att sitta still under en lång berättelse, börja med att läsa några minuter åt gången istället. Man behöver inte traggla samma bok i en halvtimme för att det ska ha effekt. En kort lässtund om dagen gör också stor skillnad.
Gör läsningen till en rolig lek
Ibland kan det vara så att ditt barn är alldeles för rastlöst för att kunna sitta still och lyssna. Då kan du testa att göra läsningen till något sorts skådespel. Låt ditt barn agera ut berättelsen eller använda leksaker för att dramatisera det hela!
Se om barnvakten har bättre tur
När ditt barn inte fokuserar kan du testa be någon annan hålla i lässtunden, exempelvis er barnvakt. Barnet kan reagera bättre på en annan person, och ibland kan en ny röst eller ett nytt sätt att läsa på göra stor skillnad.
Ha tålamod med läsningen
Vissa barn tar tid på sig att upptäcka magin med böcker och det är helt okej. Om ditt barn inte är intresserad här och nu, ge det tid. Det går bra att göra andra aktiviteter medan du letar efter den rätta boken för just ditt barn.
Läsning är en gåva för livet
När du läser för ditt barn är det en av de mest värdefulla och enkla sakerna du kan göra för dem. Oavsett om ni läser en rolig saga eller en spännande äventyrsbok, hjälper du ditt barn att växa. Det är också ett fantastiskt sätt att skapa starka minnen och bygga en livslång kärlek till böcker (som vi säkert alla vet kommer och går beroende på humör).
Så fram med boken, kryp upp i soffan och ge dig ut på ett (bildligt) äventyr tillsammans med ditt barn. Och kom ihåg – det går bra att överlämna läsningen till barnvakten när det börjar kännas som om du har läst samma bok gång på gång.