Lektid för småbarn – Därför är det viktigt i barnpassning

lektid för barn

Att ta hand om yngre barn är lika fantastiskt som det är utmanande. Som barnvakt är det inte bara ditt ansvar att se till att barnen är rena, mätta och mår bra – utan också att hjälpa dem utvecklas på bästa sätt. Ett sätt att göra det på? Hålla i lektid! 

Varför är lektid viktigt för yngre barn?

Några av oss kanske läser frågan och skrattar för oss själva. Man tänker att lektid bara handlar om att ha kul, men så är det inte! Lektid är en otroligt viktig byggsten i barnens utveckling. Det handlar inte bara om skratt och bus, utan det är också en del av barnens tillväxt och lärande. Under lektiden öppnar sig en helt ny värld med massor av möjligheter – och där fantasi såväl som kreativitet får fritt spelrum. 

Det är inte bara en aktivitet. För många barn blir det en hel upplevelse där varje lek erbjuder något unikt och stimulerande. När barn leker kan de axla olika roller, utforska nya världar och uppleva äventyr som de kanske till och med har drömt om. Här har vi samlat alla fördelar med att inarbeta lektid i barnpassningen: 

lektid för barnen

1. Lektid stimulerar hjärnan

När barn är små utvecklas deras hjärnor i rasande fart – och lek är ett sätt för att stimulera den utvecklingen. Barn som leker, oavsett om det är med klossar, bollar eller leksaksdjur, aktiverar olika delar av hjärnan.

Tänk på ett litet knyte som bygger med klossar. Varje kloss som staplas ovanpå en annan låter barnet experimentera med balans. När torner väl rasar lär de sig om orsak och konsekvens på ett sätt. För oss är det enkel logik, men för ett barn är det en betydelsefull aktivitet när de ska försöka förstå sin omgivning. Dessutom kan lek hjälpa barnen att utveckla kreativitet och fantasi, vilket alltid är bra!

2. Barn får öva på det sociala när de leker

När barnet får leka med andra barn lär de sig att fungera i sociala sammanhang. De får bland annat utforska det här med att dela leksaker (usch och fy!) men också att samarbeta med andra. När barn leker tillsammans behöver de ofta turas om eller lösa mindre bråk. 

Tänk dig att två barn ska leka med samma leksak. När de inte kommer överens om vem som ska få leka först behöver de kommunicera och kompromissa. Även om de behöver ta hjälp från en vuxen för att lösa bråket, lär de sig fortfarande en sak eller två om kommunikation.

3. Barnen lär sig förstå sina känslor

När småbarn leker lär de sig att både förstå och hantera känslor eftersom det lämnar utrymme för dem att faktiskt uttrycka sig. Det är normalt att barn känner sig frustrerade, glada eller till och med ledsna när de leker. Genom att skapa låtsasvärldar där de får spela olika roller, kan barnen utforska sina känslor i en trygg miljö.

Du kanske passar ett barn som mer än gärna leker superhjälte under eftermiddagen. När du som barnvakt engagerar dig i lekandet (oavsett hur barnsligt det än känns), visar du barnet att de får uttrycka sig precis hur de vill. Låt de vara stora, starka och modiga när ni leker superhjältar – och försök själv att vara det också!

barn dansar lektid

4. Det är ett sätt för barn att hålla igång

När barn leker är det ett perfekt tillfälle för barn att hålla igång. Lekar som inkluderar spring, klättrande eller dans stärker barnens små muskler och förbättrar deras koordination. Att vara aktiv genom lek är inte bara bra för fysisk hälsa. Det blir också ett utlopp för all deras energi och kan förbättra humöret.

Vi tipsar om att ni leker kurragömma eller spelar fotboll i parken under barnpassningen. Det är två förslag på aktiviteter som är perfekta för att låta barnet utforska sin omvärld samtidigt som de får komma igång litegrann! 

5. När barn får leka blir de mer fantasifulla

Det är få saker som låter barn utforska sin fantasi lika mycket som lektid. När barnen får bygga med klossar eller sitta med leksaker, lär de sig att skapa sina alldeles egna små berättelser. Många gånger är kanske inte dessa berättelserna helt rimliga, men det stimulerar deras fantasi och lär dem att de kan uttrycka sig på olika sätt.

När du passar barn och leker med dem kan du uppmuntra dem att använda sin fantasi. Engagera dig i leksakerna och skapa berättelser tillsammans med barnet. Vad skulle hända om deras dinosaurie-leksak helt plötsligt flög till månen? Ställ frågor som uppmanar barnet att tänka kreativt! 

6. Barnen lär sig när de leker

Det är när barn är engagerade och aktiva som de lär sig som bäst! Genom att leka får barnen utforska sin omvärld på ett sätt som de tycker är roligt, vilket gör att du kan sakta men säkert kan introducera lärorika aktiviteter i barnpassningen. 

Barn kan till exempel lära sig massor om färger och former genom att leka med något så enkelt som klossar. För att lära sig nya ord kan man introducera sång eller roliga ramsor i barnpassningen. Håll det simpelt och engagerande!

barnens lektid

Så skapar du som barnvakt en trygg lekmiljö för barnen

Lektid är bland det bästa som finns i barnpassning, men det är viktigt att skapa en lekmiljö som känns trygg. Det kan vara bra att se till att leksakerna är lämpliga för barnets ålder. Om du till exempel ska passa ett yngre barn kan det vara bra att plocka bort leksaker som innebär en eventuell kvävningsrisk. Detsamma gäller leksaker med skarpa kanter eller annat – försök att bli av med potentiella farhågor!

Det är också viktigt att du som barnvakt inte bara övervakar lekandet, utan också engagerar dig och är delaktig! Barn tycker det är spännande när vuxna deltar i lekandet. När du visar barnet att du är entusiastisk kommer de tycka att det är ännu roligare. Försök därför att leka med barnen, även om det känns barnsligt (särskilt när det känns barnsligt!). Lektiden är trots allt inte bara roligt, utan också en investering i småttingarnas lilla liv. 

Är du redo att bli barnvakt? Läs mer här!