Separationsångest hos nyblivna föräldrar – Så hanterar du det på bästa sätt

Många föräldrar upplever separationsångest när det är dags att lämna sitt barn i någon annans händer. Det är inget konstigt och det spelar inte heller någon roll om det är första gången eller den hundrafemtionde. Som tur är kan alla farhågor och orosmoln minska betydligt när du hittar en barnvakt som känns som en del av familjen. Här har du några tips på hur du kan känna dig trygg när det väl är dags att lämna barnen för barnpassning!
Hur överkommer man egentligen separationsångest?
Om det någonsin skulle uppstå en universell lösning på hur man överkommer separationsångest, lovar vi att dela med oss. Än så länge finns det bara vissa tips och tricks för att minska obehaget och öka tryggheten för både föräldrar och barn. Våra tips är att:
Kom ihåg att det är vanligt: Det är okej att känna separationsångest – kanske till och med en naturlig del av föräldraskapet. Försök att komma ihåg att flera går igenom samma sak!
Vänd dig till dina nära och kära: Det är alltid en bra idé att ventilera sina känslor. Det krävs trots allt en by – och många i din närhet har säkert också upplevt separationsångest.
Överväg att introducera en professionell barnvakt: Många föräldrar har svårt för bortlämningar just för att det inte känns tryggt. När du anlitar professionell barnpassning kommer du och familjen få ännu en vuxen i ert liv som går att lita på i både torrt och vått.

Känn dig trygg när du lämnar barnen för barnpassning
Att hitta en barnvakt som känns rätt kan göra all skillnad – det kan göra barnpassning till en glädjerik upplevelse för hela familjen. Här är några konkreta tips som hjälper dig som förälder att känna dig trygg när det är dags att lämna över barnpassningen till någon annan:
1. Välj din barnvakt med omsorg
För att din barnvakt ska kännas trygg för hela familjen kan det vara bra att ha ett par saker i åtanke. Se till att barnvakten är pålitlig, erfaren och har de kvalifikationer du letar efter. Detta är saker som vi på Barnvakt.se letar efter när vi rekryterar barnvakter:
- Vi ber om referenser: Utöver våra intervjuer och bakgrundskontroller tar vi även referenser från våra barnvakter. Då får vi en tillräckligt bra bild av deras karaktär för att se till att din familj kan få den bästa möjliga barnvakten.
- Ser till att de är kvalificerade: Vi ser alltid till att barnvakten har tillräckligt relevant erfarenhet. Det är även viktigt för oss att våra barnvakter kan hantera eventuella krissituationer. Därför utbildar vi dessutom våra nannies i bland annat HLR för barn.

2. En professionell barnvakt kan minska separationsångesten
Det är i princip alltid rekommenderat att anlita en professionell nanny för barnpassning. Då kan du lita på att personen är bakgrundskontrollerad och har lärt sig allt de behöver veta om att passa barn. Med andra ord – seperationsångesten lär minska! Ett par fördelar med att anlita en utbildad barnvakt är:
- Trygghet och säkerhet för hela familjen: Som förälder kan du lita på att din barnvakt är utbildad i HLR för barn och har klarat av en lång anställningsprocess. Du kan alltså känna dig trygg med att lämna ditt barn i deras händer.
- Struktur och rutiner i vardagen: Erfarna barnvakter förstår vikten av stabilitet och tydliga rutiner för barn, vilket är särskilt viktigt för småbarn. De hjälper dig att upprätthålla familjens rutiner.
- Flexibilitet och anpassning: Sist men inte minst kan en professionell barnvakt snabbt anpassa sig till olika barns behov. De blir snabbt en favorit bland barnen, vilket i sin tur gör att separationsångesten minskar för både dig och ditt barn!
→ Anlita trygg barnpassning genom Barnvakt.se!
3. Bygg upp förtroende genom kommunikation
När du väl har anlitat en barnvakt är det dags att fundera på vad som är viktigt härnäst för att dämpa separationsångesten – kommunikation med barnvakten. När ni har en öppen och tydlig dialog kring förväntningar och önskemål kommer förtroendet att byggas upp.
Några tips för att bygga ett starkt förtroende är:
- Våga ställ frågor: Fråga din barnvakt om allt vad det kan vara du undrar över. Du kanske är nyfiken på hur de hade hanterat vissa situationer eller vad de har för erfarenhet. Passa på!
- Testa en prova-på-träff: När du väljer en barnvakt genom ett professionellt företag får du möjlighet att gå på en prova-på-träff. Då kan du själv se hur barnvakten fungerar tillsammans med ditt barn.
- Ge barnvakten och barnet sitt utrymme: Även om det är frestande att höra av sig en gång i kvarten, försök att låta bli. Visa istället att du litar på dem samtidigt som du finns tillgänglig om det skulle vara något.

4. Gör barnvakten till en del av barnens vardag
För att både du som förälder och barnet ska känna er trygga med barnvakten, börja med att integrera dem i barnets vardag på ett naturligt sätt. Kanske överlämna hämtning och lämning från förskola till dem och öka ansvaret sedan gradvis. Här är några tips:
- Börja med kortare barnpassning: Låt barnvakten delta i kortare aktiviteter, såsom att läsa en bok eller leka tillsammans. Du kan också vara med vid de första tillfällena och se till att allt känns bra.
- Överlämna enkla rutiner till barnvakten: Din barnvakt kan sköta enklare uppgifter som att hämta ditt barn från förskola eller förbereda mellanmål. Mindre förändringar i etapper istället för en stor förändring kan kännas bättre för både dig och ditt barn.
- Öka barnvaktens ansvar successivt: Börja överlämna större ansvar allt eftersom du känner dig trygg. Du kan till exempel låta dem vara med vid nattning eller låta de sköta barnpassning under längre perioder.
Kom ihåg att separationsångesten är tillfällig
Som förälder är det lätt att känna ett ständigt behov av att vara närvarande dygnet runt – en känsla som kan leda till både stress och utmattning. Att uppleva separationsångest är helt normalt, men det är också viktigt att påminna sig själv om att känslorna är tillfälliga.
Kom ihåg att du också behöver egentid för att må bra och orka vara den bästa föräldern du kan vara. Att unna dig själv en paus, oavsett om det är en kort promenad, en fika med en vän eller en stund för att läsa en bok, ger dig ny energi och gör dig mer närvarande som förälder. När du mår bra kommer det alltid speglas i ditt föräldraskap.
Så nästa gång du känner skuld över att lämna barnen, påminn dig själv om att du förtjänar den här tiden för dig själv. Det är inte bara okej att prioritera sin egen hälsa och sitt välmående – det är nödvändigt!