Tandsprickning hos barn – 6 tips för att lindra obehaget

Tandsprickning kan vara utmanande för både små (bebis) och stora (föräldrar), men det finns enkla sätt att lindra besvären. Med några lugna knep från Barnvakt.se kan du hjälpa ditt barn genom tandsprickningen – och snart kommer de första små tänderna att vara något att fira!
Vad är tandsprickning?
Tandsprickning är en viktig fas hos småttingarna. Det är då mjölktänderna börjar tränga igenom tandköttet och äntligen växa fram. Detta börjar oftast när barnet är mellan 4 och 7 månader gammalt, men det kan också variera.
Det är alltid bra att hålla utkik på tecken att tandsprickningen kan vara på gång hos ditt barn. Som förälder rekommenderar vi att du spanar efter:
- Dregel: Barn brukar dregla mycket mer under tandsprickningen. Det blir svårt att missa – särskilt med tanke på att deras hud runt munnen blir rött och irriterat.
- Behov av att gnugga tandköttet: Bebisar tuggar ofta på antingen sina händer eller andra föremål när tänderna börjar spricka för att lindra trycket i tandköttet.
- Gnällighet: Tandsprickning kan göra bebisen både orolig och gnällig. Som förälder lär du särskilt märka av detta under kvällar och nätter.
- Sömnproblem: Till följd av gnällighet kommer även sömnlöshet. Många bebisar har svårt att sova eller vaknar oftare på natten när de har ont i tandköttet.
- Aptitförändringar: Om barnet redan äter fast föda kan de bli mindre intresserade av att äta. Detta beror på att tuggandet irriterar tandköttet.

Hur länge varar tandsprickningen?
Tandsprickning kan vara långdraget och varje barn har unika erfarenheter av det. Vissa barn får flera tänder på en gång, medan andra kan få en tand i taget under flera månader. Smärtan är oftast mest intensiv precis innan tanden bryter igenom tandköttet och det brukar bli bättre så fort tanden är ute.
Tandsprickning kan återkomma med jämna mellanrum fram till dess att alla mjölktänder (cirka 20 stycken) har kommit fram, vilket vanligtvis sker vid ungefär tre års ålder. Därför blir det svårt att säga vad som gäller för alla barn.
Våra tips för att lindra smärtan
Tandsprickning kan kännas som en utmaning både för din bebis och för dig som förälder. De första små tänderna har en förmåga att dyka upp när man minst anar det, ofta med lite gnäll och kanske några sömnlösa nätter på köpet. Men oroa dig inte, det finns saker du kan göra för att underlätta!
1. Kyla kan lindra smärtan
Kalla föremål kan faktiskt bedöva det inflammerade tandköttet och tillfälligt minska barnets smärta. Därför kan det vara bra att förvara en napp i kylen och låta barnet tugga på den för att lindra trycket i tandköttet.
2. Ge ditt barn något att tugga på
Du kan prova att ge bebisen en fuktig tvättlapp som du har kylt i kylskåpet. Det går även att testa med kalla fruktbitar om ditt barn äter fast föda, som en bit gurka eller banan. Tuggandet i kombination med kylan hjälper till att lindra trycket på tandköttet.

3. Ge bebisen en barntandborste
En tandborste att tugga på när behovet dyker upp kan göra under och är perfekt för att massera tandköttet när det kliar och tänderna är på väg fram. Dessutom får barnet en tidig lektion i att tandborstar hör hemma i munnen och att det är dags att borsta tänderna.
4. Använd tandsprickningsgeler med försiktighet
Det finns vissa geler som är framtagna för att lindra smärtan under just tandsprickning. Här gäller det dock alltid att konsultera barnläkaren innan du använder dessa produkter, med tanke på att vissa innehåller ingredienser som inte rekommenderas för små barn.
5. Se till att ditt barn dricker ordentligt
Barn dreglar överallt under tandsprickningen – och med allt det där dreglandet är det lätt att glömma att det faktiskt kan leda till uttorkning. Se därför till att erbjuda lite extra vätska. En extra klunk här och där kan göra susen för att hålla de friska!
6. Ge barnet extra närhet under tandsprickning
När allt annat misslyckas kan det vara bra att tänka på det uppenbara som vi ibland glömmer bort – ge bebisen lite extra närhet under tandsprickningen. Några kramar eller en lugn vaggvisa kan göra underverk. Ibland behöver bebisen bara få veta att du finns där, redo att trösta.

Att undvika under tandsprickningen
När tandsprickningen är i full gång kan det vara lätt att falla för frestelsen att testa olika knep för att få bebisen att må bättre. Men det finns faktiskt några saker du bör undvika för att göra processen smidigare.
Ingen vill ju råka skapa mer kaos än nödvändigt, eller hur? Därför kan det också vara bra att veta vad som kan förvärra obehaget istället för att lindra det. Vi har samlat våra tips på vad du kan hoppa över för att hålla stämningen i schack:
- Undvik fryskalla föremål: Bebisens tandkött är väldigt känsligt. Även om det kan vara frestande att ge dem något ur frysen att tugga på, försök att undvika det. Håll er till kyltemperatur!
- Använd inte smärtstillande läkemedel hursomhelst: Det är viktigt att tänka på dosering och medicin när du ska ge ett yngre barn smärtstillande. Se till att det är korrekt och prata alltid med en barnläkare om du är osäker.

Tandsprickning är utmanande för föräldrar
Det är faktiskt okej att erkänna att tandsprickning är utmanande för bebisen såväl som föräldern. Att anlita barnpassning är ett utmärkt sätt att få en välbehövlig paus när nätterna blir alltför långa och bebisen inte sover.
Genom att anlita en pålitlig och säker barnvakt kan du lita på att barnet är i trygga händer samtidigt som du får lite välförtjänt avlastning. Ta en promenad och drick en kopp te i lugn och ro. Med lite extra hjälp kan du känna dig rustad för att hantera alla svängningar som tandsprickningen medför.
Det är vanligt att barn upplever ett visst obehag vid tandsprickning, men det är alltid bra att kontakta en läkare om det skulle vara så att barnet är fullkomligt tröstlöst eller verkar ha väldigt ont. Detta gäller även om ditt barn får feber. Om de råkar ta sönder en tand när de leker är det också viktigt att komma i kontakt med tandläkaren. Besök 1177 om det skulle uppstå problem!